Kårordförande tackar för sig – med ett gränslöst tal

Nathalie C. Andersson får ett tack för sitt arbete med Arcanum. Foto: Christoffer Hagren

Nathalie C. Andersson får ett tack för sitt arbete med Arcanum. Foto: Christoffer Hagren

Den 30 augusti 2015 hölls Gränslösas tredje kårstämma. Bilder finns att se här. På kårstämman avgick jag, Nathalie C. Andersson, efter två och ett halv år som kårordförande.

I början av kårstämman höll jag ett tal för att berätta lite om den resa Gränslösa gjort från starten och till nu, och eftersom alla Gränslösa medlemmar inte hade möjlighet att vara med på plats så kommer talet här i skriftlig form.

Jag vill också hälsa till alla som varit med längs vägen: tack. Tack för att ni varit med och bidragit, och tack för att ni tror på Gränslösa. Gränslöshet är fantastiskt – och något vi fortsätter skapa tillsammans.

Jag önskar den nya styrelsen lycka till, och jag ser fram emot att se Gränslösa växa och utvecklas och själv vara med på ett hörn genom att göra nya äventyr. Så småningom.

/Nathalie C. Andersson, kårordförande i Gränslösa 2013–2015

Invigningstal Gränslösas kårstämma 2015
Söndagen den 30 augusti 2015, Stockholm

Kära Gränslösa vänner!

Vi har gjort en gigantisk resa tillsammans och när vi nu står här i stånd att börja vår tredje gränslösa kårstämma, låt oss minnas lite av den resan.

För mig personligen har det varit en spännande och härlig resa och jag vill gärna dela med mig av den.

Allt började i augusti 2012 med en idé. En idé om att starta en scoutkår som sysslade med äventyr och jobbade med engagemang på ett sätt som betonade lust och frångick den här plikttrogenheten och tvånget som lätt kan bli annars.

Jag blev så exalterad över den här idén, som jag tänkte skulle revolutionera scout-Sverige, att jag ringde min goda vän Amanda Nylund och berättade i entusiastisk ton (så där som jag blir när jag får en idé jag tänker bara MÅSTE genomföras) om idén. Hon sa väl något om att det lät bra, och jag gick hem och skrev ner en fem sidor lång projektbeskrivning för hur arbetet i scoutkåren skulle bedrivas, vilka framgångsfaktorer som fanns, målgrupp med mera.

Hösten gick och efter att jag, Amanda Nylund och Karin Blomgren bestämt oss för att inte vara med på ett större projekt på grund av en icke fungerande lägerledning, började vi ställa oss den stora frågan: ”Vad vill vi göra?”. Inte vilka möjligheter vi tror finns, utan vad VILL vi göra?

Vi bestämde oss för att skapa en scoutkår för att inkludera fler i Scouterna och för att göra ett 20-tals-äventyr där vi kunde få göra allt från ax till limpa och se till att helheten blev fantastisk.

Man behöver vara fem personer för att skapa en scoutkår, så vi drog in två kompisar för att stå på pappret. Vi tänkte att ”När vi väl finns så kommer väl ALLA vilja vara med i vår scoutkår”. Så då startade vi den.

Vi valde namn, och så här i efterhand känns det ju bra att namnet Gränslösa vann och inte Eldorado scoutkår eller scoutkåren Kartograferna som jag först röstade på, innan de andra övertygade mig om det fantastiska med namnet Gränslösa (som var Amandas förslag).

Vi ville starta en scoutkår där alla skulle vara välkomna, även om de inte varit scouter förut, och där vi skulle arbeta med äventyrsprojekt. För att vi ville, av lust, utan tvång. Där det skulle vara högt i tak och där vi tillsammans kunde åstadkomma förändring – och sprida leken och äventyret vidare ut i scout-Sverige.

Det har vi arbetat med i 2,5 år nu – och jag tycker verkligen att vi har lyckats!

Vi har genom våra projekt Mafioso, Kodord SPY:a och Arcanum (som många gränslösa medlemmar var med i) gjort äventyr för 2 400 scouter i olika åldrar. 2 400 scouter!

Vi är i dag 81 gränslösa medlemmar som arbetar tillsammans för att uppnå målet om mer äventyr i världen.

Det har inte alltid varit lätt. Vi har inte alltid varit sams. Men vi har vågat prata om de jobbiga saker som uppkommit, vi har löst konflikter, vi har varit öppna och jobbat tillsammans. Det är modigt – och det är jag oerhört stolt över.

På Mafioso 2013 var funktionärslistan en halvmeter lång och innehöll över 100 personer som var med och gjorde 20-talsäventyr i skogen.

På Kodord SPY:a 2014 var det nästan lika många funktionärer, och folk reste från Dalarna, Linköping, Strängnäs, Uppsala för att vara funktionärer på vårt arrangemang.

På Arcanum 2015 var vi ett tjugotal personer mellan 4 och 59 år som tillsammans, verkligen tillsammans, gjorde äventyr för 2 099 scouter och ledare. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Mina vänner, vi har skrivit scouthistoria! Jag vet ingen annan scoutkår som jobbar med att göra projekt för andra och sig själva och som åstadkommit så mycket på så kort tid.

Vi har skrivit historia – och det ska vi fortsätta göra! Vi ska tillsammans fortsätta kämpa för det vi tror på – att världen blir en bättre plats om fler vuxna och barn får kliva in i en lekvärld tillsammans, vara med om äventyr, testa sina gränser och bli gränslösa.

Så tar med er det här när vi nu i dag tillsammans bestämmer hur vi vill jobba de kommande åren.

Och kom ihåg vårt gränslösa arbetssätt:
– Vi engagerar oss för att det är meningsfullt och roligt.
– Vi tror att saker är möjliga.
– Vi jobbar tillsammans.

Fantasin är gränslös!

Nu kör vi! Härmed förklarar jag Gränslösas kårstämma 2015 för öppnad!

/Nathalie C. Andersson, kårordförande i Gränslösa 2013–2015