Kårstämma

Varmt välkommen på gränslöst årsmöte lördagen den 7 september 2019.I år avgår vi med siktet inställt på ett äventyrlig 2020. Biljetter(anmälan) hittar ni på följande länk https://forms.gle/3ucTrpZFW51dpH3G6
Motioner mailas till info@granslosascoutkar.se senast 31 augusti.
Nedan finner du Tidtabellen för dagen(handlingar) samt biljett för resan.

Bistron serverar lunch 12-13 och stämman avgår 13.00, beräknad ankomsttid 18.00.

Vägbeskrivning till stationen (Torpet Lugnet)
1. Tag tunnelbanans gröna linje mot Hässelby strand.
2. Kliv av vid hållplatsen Ängbyplan. Ta till vänster när du kliver ut från tunnelbanan.
3. Gå Färjestadsvägen fram till korsningen vid Ängby camping.
4. Tag vänster fram till grusvägen mittemot campingen.
5. Gå grusvägen 100 meter in i skogen. Det finns ingen adress till Lugnet men Ängby Camping ligger på Blackebergsvägen 25, 168 52 Bromma, det är den närmaste adressen.

Handlingar: http://www.granslosascoutkar.se/wp-content/uploads/2019/08/Handlingar-Gränslösa-årsmöte-2019-2.pdf
Biljett: http://www.granslosascoutkar.se/wp-content/uploads/2019/08/Gränslösa-stämma2019.pdf
Verksamhetsberättelse: http://www.granslosascoutkar.se/wp-content/uploads/2019/09/Verksamhetsberättelse-2018-2019.pdf
Årsredovisning: http://www.granslosascoutkar.se/wp-content/uploads/2019/09/Årsredovisning_2019_v3.xlsSäg hej till Gränslösas nya styrelse

Gränslösas styrelse på studiebesök på en scoutkårs 100-årsmuseum, november 2016. Foto: Björn Wettermark

Gränslösas styrelse på studiebesök på en scoutkårs 100-årsmuseum, november 2016. Foto: Björn Wettermark

Undrar du också vilka som sitter i Gränslösas styrelse 2016–2017? Nu har vi uppdaterat hemsidan med info om alla härliga personer som vill föra Gränslösa framåt under detta verksamhetsår. Läs mer på: http://www.granslosascoutkar.se/vi-ar-granslosa/

I övrigt har den Gränslösa hösten varit ganska lugn. Sagoberättaräventyret Origo blev flyttat till framtiden, men vi har spritt den gränslösa andan på Scouternas Demokratijamboree genom att hålla workshop om vad Gränslösa är. Läs på Facebook om hur det gick.

Nu ser vi fram emot lördagen den 17 december då Gränslösa kommer ordna ett mini-äventyr med jultema. Kom och fira in julen med oss! Mer info kommer mejlas ut till alla medlemmar och löpande uppdateras i evenemanget på Facebook.

Kårordförande tackar för sig – med ett gränslöst tal

Nathalie C. Andersson får ett tack för sitt arbete med Arcanum. Foto: Christoffer Hagren

Nathalie C. Andersson får ett tack för sitt arbete med Arcanum. Foto: Christoffer Hagren

Den 30 augusti 2015 hölls Gränslösas tredje kårstämma. Bilder finns att se här. På kårstämman avgick jag, Nathalie C. Andersson, efter två och ett halv år som kårordförande.

I början av kårstämman höll jag ett tal för att berätta lite om den resa Gränslösa gjort från starten och till nu, och eftersom alla Gränslösa medlemmar inte hade möjlighet att vara med på plats så kommer talet här i skriftlig form.

Jag vill också hälsa till alla som varit med längs vägen: tack. Tack för att ni varit med och bidragit, och tack för att ni tror på Gränslösa. Gränslöshet är fantastiskt – och något vi fortsätter skapa tillsammans.

Jag önskar den nya styrelsen lycka till, och jag ser fram emot att se Gränslösa växa och utvecklas och själv vara med på ett hörn genom att göra nya äventyr. Så småningom.

/Nathalie C. Andersson, kårordförande i Gränslösa 2013–2015

Invigningstal Gränslösas kårstämma 2015
Söndagen den 30 augusti 2015, Stockholm

Kära Gränslösa vänner!

Vi har gjort en gigantisk resa tillsammans och när vi nu står här i stånd att börja vår tredje gränslösa kårstämma, låt oss minnas lite av den resan.

För mig personligen har det varit en spännande och härlig resa och jag vill gärna dela med mig av den.

Allt började i augusti 2012 med en idé. En idé om att starta en scoutkår som sysslade med äventyr och jobbade med engagemang på ett sätt som betonade lust och frångick den här plikttrogenheten och tvånget som lätt kan bli annars.

Jag blev så exalterad över den här idén, som jag tänkte skulle revolutionera scout-Sverige, att jag ringde min goda vän Amanda Nylund och berättade i entusiastisk ton (så där som jag blir när jag får en idé jag tänker bara MÅSTE genomföras) om idén. Hon sa väl något om att det lät bra, och jag gick hem och skrev ner en fem sidor lång projektbeskrivning för hur arbetet i scoutkåren skulle bedrivas, vilka framgångsfaktorer som fanns, målgrupp med mera.

Hösten gick och efter att jag, Amanda Nylund och Karin Blomgren bestämt oss för att inte vara med på ett större projekt på grund av en icke fungerande lägerledning, började vi ställa oss den stora frågan: ”Vad vill vi göra?”. Inte vilka möjligheter vi tror finns, utan vad VILL vi göra?

Vi bestämde oss för att skapa en scoutkår för att inkludera fler i Scouterna och för att göra ett 20-tals-äventyr där vi kunde få göra allt från ax till limpa och se till att helheten blev fantastisk.

Man behöver vara fem personer för att skapa en scoutkår, så vi drog in två kompisar för att stå på pappret. Vi tänkte att ”När vi väl finns så kommer väl ALLA vilja vara med i vår scoutkår”. Så då startade vi den.

Vi valde namn, och så här i efterhand känns det ju bra att namnet Gränslösa vann och inte Eldorado scoutkår eller scoutkåren Kartograferna som jag först röstade på, innan de andra övertygade mig om det fantastiska med namnet Gränslösa (som var Amandas förslag).

Vi ville starta en scoutkår där alla skulle vara välkomna, även om de inte varit scouter förut, och där vi skulle arbeta med äventyrsprojekt. För att vi ville, av lust, utan tvång. Där det skulle vara högt i tak och där vi tillsammans kunde åstadkomma förändring – och sprida leken och äventyret vidare ut i scout-Sverige.

Det har vi arbetat med i 2,5 år nu – och jag tycker verkligen att vi har lyckats!

Vi har genom våra projekt Mafioso, Kodord SPY:a och Arcanum (som många gränslösa medlemmar var med i) gjort äventyr för 2 400 scouter i olika åldrar. 2 400 scouter!

Vi är i dag 81 gränslösa medlemmar som arbetar tillsammans för att uppnå målet om mer äventyr i världen.

Det har inte alltid varit lätt. Vi har inte alltid varit sams. Men vi har vågat prata om de jobbiga saker som uppkommit, vi har löst konflikter, vi har varit öppna och jobbat tillsammans. Det är modigt – och det är jag oerhört stolt över.

På Mafioso 2013 var funktionärslistan en halvmeter lång och innehöll över 100 personer som var med och gjorde 20-talsäventyr i skogen.

På Kodord SPY:a 2014 var det nästan lika många funktionärer, och folk reste från Dalarna, Linköping, Strängnäs, Uppsala för att vara funktionärer på vårt arrangemang.

På Arcanum 2015 var vi ett tjugotal personer mellan 4 och 59 år som tillsammans, verkligen tillsammans, gjorde äventyr för 2 099 scouter och ledare. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Mina vänner, vi har skrivit scouthistoria! Jag vet ingen annan scoutkår som jobbar med att göra projekt för andra och sig själva och som åstadkommit så mycket på så kort tid.

Vi har skrivit historia – och det ska vi fortsätta göra! Vi ska tillsammans fortsätta kämpa för det vi tror på – att världen blir en bättre plats om fler vuxna och barn får kliva in i en lekvärld tillsammans, vara med om äventyr, testa sina gränser och bli gränslösa.

Så tar med er det här när vi nu i dag tillsammans bestämmer hur vi vill jobba de kommande åren.

Och kom ihåg vårt gränslösa arbetssätt:
– Vi engagerar oss för att det är meningsfullt och roligt.
– Vi tror att saker är möjliga.
– Vi jobbar tillsammans.

Fantasin är gränslös!

Nu kör vi! Härmed förklarar jag Gränslösas kårstämma 2015 för öppnad!

/Nathalie C. Andersson, kårordförande i Gränslösa 2013–2015

Styrelsehelg satte styrkurs för årets gränslöshet

Hela styrelsen i regnet. Foto: Christoffer Hagren

Hela styrelsen i regnet. Foto: Christoffer Hagren

Den 11–12 oktober åkte Gränslösas styrelse på en styrelsehelg tillsammans för att lära känna varandra bättre, prata ihop oss om arbetet som kommer ske under verksamhetsåret och ta tag i lite praktiska saker.

Vi var på Linas familjs lantställe och Lina hade fixat en massa fantastisk mat! Det var gott.

Den fantastiska maten som Lina fixade. Lördag lunch. Foto: Nathalie C. Andersson

Den fantastiska maten som Lina fixade. Lördag lunch. Foto: Nathalie C. Andersson

Målet med helgen var att lära känna varandra, samtidigt som vi spaltade upp vad vi ville göra under året, vad vi ska hjälpa Gränslösa att genomföra och vad vi har för förväntningar.

Dagordningen på äventyrligt vis. Foto: Nathalie C. Andersson

Dagordningen på äventyrligt vis. Foto: Nathalie C. Andersson

Vi hade väldigt trevligt, och det kändes mycket värt att lägga tid på att i lugn och ro berätta mer om oss själva, och gå igenom vad det innebär att vara med i en styrelse. Vi har skrattat tillsammans, bestämt dagordningen för helgen tillsammans utifrån lite förslag som ordförande gjort. Vi har städat tillsammans, pratat framtid tillsammans och fikat massor med fika tillsammans!

Vet inte hur andra scoutkårers styrelser brukar göra, men vi rekommenderar styrelsehelg!

Varför? Tja, svaret är ganska enkelt. För att kunna åstadkomma något som grupp så behöver man känna varandra. En grupp som har pratat igenom hur den vill jobba kommer helt enkelt att prestera bättre.

Foto: Christoffer Hagren

Foto: Christoffer Hagren

Konkret resultat efter helgen är att vi har gjort en ungefärlig plan för när vi ska göra vad. Vi har bestämt tre träffar för kåren som styrelsen tar på sig att anordna. Vi har bokat in styrelsemöten för helgen. Vi har gjort en lista med förhållningsregler kring hur vi vill jobba med varandra, ett så kallat gruppkontrakt. Och vi gick igenom de olika delarna som är bra att veta som ledamot i Gränslösas styrelse, typ hur vi arbetar gentemot vårt studieförbund Sensus, hur vi registrerar medlemmar och så vidare. Det fanns även tid att prata visioner. Och skratta loss.

Tyvärr var ordförande Nathalie lite sjuk och tappade rösten på söndagen, vilket gjorde att söndagens dagordning fick gestikuleras fram. Men det gick bra ändå. En scout möter svårigheter med gott humör!

Vi hann även med att ta lite fotografier så att det ska bli lättare för alla att se vem av oss som är vem och komma i kontakt med oss. Du kan se bilderna här och läsa mer om alla i styrelsen.

Nu ser vi fram emot att få skapa mer äventyr, prata mer med alla er medlemmar och börja jobba med Gränslösheten på riktigt!

Äventyrliga hälsningar från Gränslösas styrelse:

Christoffer, Erik, Lina, Nathalie och Tova
genom Nathalie C. Andersson, kårordförande

Nytag inför nya gränslösa året

Avgående styrelsen, under kårstämman kända som Gränslösa aviations personal. Foto: Charina Hallberg

Avgående styrelsen, under kårstämman kända som Gränslösa aviations personal. Foto: Charina Hallberg

Hösten är här och vi blickar framåt mot nya äventyr. Vår äventyrliga kårstämma den 30 augusti blev mycket lyckad. Vi var 19 medlemmar och en revisor som hade otroligt trevligt samtidigt som vi tog viktiga beslut inför framtiden.

För att inspireras i efterhand kan du titta på bilder från kårstämman. Nedan följer även en sammanfattning av de beslut vi tog. Annars går det bra att läsa protokollet från kårstämman för att bilda sig en uppfattning.

Nya_styrelsen_kårstämman

Nya styrelsen: Lina, Christoffer, Nathalie och Erik.

Nya tider – ny styrelse
Under mötet valde vi en ny styrelse. Mer än hälften av ledamöterna från gamla styrelsen är utbytta och nya styrelsen är en härlig blandning av olika drivna personer som ser fram emot att jobba tillsammans för att föra gränslösheten framåt.

Gränslösa scoutkårs styrelse 2014–2015:
Nathalie C. Andersson, 26 år, kårordförande
Lina Ottosson, 21 år, vice kårordförande
Christoffer Hagren, 19 år, kassör
Erik Carlsson, 31 år, ledamot
Tova Gustavsson, 17 år, ledamot

No more alcohol
Under kårstämman införde vi en alkoholpolicy som säger att vi inte förtär alkohol starkare än lättöl (2,25 volymprocent) på våra evenemang eller möten.

Under diskussionen av alkoholpolicy och matpolicy hölls en grisfest där det bjöds på vegetarisk gris. Foto: Nathalie C. Andersson

Under diskussionen av alkoholpolicy och matpolicy hölls en grisfest där det bjöds på vegetarisk gris.

Mer vegetariskt!
Vi bestämde att vi i största möjligaste mån ska servera vegetarisk mat på våra arrangemang och möten, samt att maten i möjligaste mån ska vara ekologisk. Detta står i vår matpolicy.

Vad händer under året som kommer?
Vi har bestämt riktning för det närmaste året genom den plan för framtiden, verksamhetsplan, vi antog.

Stadgeändring
Vi beslöt att ändra stadgarna för Gränslösa så att vi har ett brutet verksamhetsår. Förslaget röstades igenom av alla närvarande, vilket gör att stadgeändringen gick igenom.

Andra viktiga diskussioner
Under stämman hade vi även ett litet påverkanstorg där vi diskuterade mer om hur vi i Gränslösa kan arbeta i patruller, hur vi ska göra för att sy fler halsdukar och hur vi kan sprida det gränslösa tänket via workshops och annat. Nya styrelsen tar med sig de åsikter som kom in och jobbar vidare med detta under det gränslösa år som kommer.

Nathalie C. Andersson
Kårordförande Gränslösa scoutkår

Kårstämma_dans

Dans under kårstämman i en av de äventyrliga pauserna. Foto: Nathalie C. Andersson

Snart dags för demokrati

Karstamma_headerVisst är det härligt med demokrati? Att tillsammans kunna komma fram till den bästa lösningen och bestämma hur vi vill att saker ska vara.

Den 30 augusti är det dags för Gränslösas främsta demokratiforum, kårstämman. Nu har inbjudan gått ut till alla medlemmar och handlingarna är sammanställda.

Då återstår bara lite småplanerande tills det är dags att ses igen och diskutera framtiden. Hoppas ni är lika taggade som jag är!

Nathalie C. Andersson
Kårordförande Gränslösa scoutkår

Symötet som blev reaktorbesök

Äventyrsreflektion

Äventyret reflekteras genom Gränslösas äventyrliga halsdukstyg. Foto: Nathalie C. Andersson

I dag hade Gränslösa scoutkår ett nytt symöte. Vi sydde halsdukar och spånade mer äventyr än vad vi gjort under tidigare symöten. Detta resulterade spontant i att vi fick audiens i KTH:s reaktorhall, där vi fick spana in de coola bergrummen.

Vi klättrade rep ner i ett stort hål, spelade flygel tills tonerna ekade kring väggarna och vandrade i totalt mörker uppför oändligt med trappor. Otroligt häftigt och äventyrligt!

Nu känner vi oss ännu mer taggade på att börja skapa äventyr igen. Nästa gränslösa äventyr blir ett utmanaräventyr med agenttema någon gång i höst. Vi kommer träffas i reaktorhallen i underjorden den 15 april för att kicka igång agentplaneringen på riktigt. Hoppas du också vill haka på!

Reaktorhall

Reaktorhallen, en miljö som upplagd för äventyr. Foto: Nathalie C. Andersson

Reaktorreaktion

Så här är reaktionen under ett reaktorbesök. Reaktorchock, so to speak. Foto: Nathalie C. Andersson

I hålet

Rep ner i det stora hålet. Foto: Nathalie C. Andersson

Trappa

Många trappor blev det. En del i ljus, de flesta i mörker. Foto: Nathalie C. Addersson

Valberedningen är på gång

Valberedningsmöte

Valberedningsmöte på Google hangout. Givetvis är visionerna inför framtiden stora.

Nu har valberedningen dragit igång sitt arbete på riktigt. Uppdrag: ta fram bästa förslaget till Gränslösas styrelse 2014–2015. I kväll intervjuade valberedningen nuvarande kårordförande Nathalie C. Andersson. Sedan återstår intervjuer av resten av nuvarande styrelsen och givetvis intervjuer av nya aspiranter.

Kårstämman kommer hållas i augusti eller september. Framförhållning är grejen!

Vem vill du nominera till att vara med i scout-Sveriges mest äventyrliga styrelse? Fyll i valberedningens formulär, det är en piece of cake. Givetvis går det även bra att nominera sig själv.